29 Kasım 2010 Pazartesi

İlim adamlarının birbirlerini denetlemesi

Rivayet olundu ki Yahya b. Yezîd en-Nevfelî, İmam Mâlik b. Enes’e (ra) şöyle bir mektup yazdı:
“Bismillahirrahmanirrahim. Allah'ın salât ve selâmı, evvelin ve âhirin, geçmiş ve bütün  geleceklerin efendisi Hz. Muhammed’e olsun. Yahya b. Yezîd b. Abdilmelik’den, Mâlik b. Enes’e… İşitiyorum ki sen ince elbiseler giyer, elenmiş unlardan yapılmış ekmekleri yer, yumuşak döşekler üzerinde oturur, kapına da bekçi diker ve müsaadesiz yanına kimse almazmışsın. Halbuki insanlar her taraftan sana gelip sözünü kabul ve seni imam tanıdyorlar. O halde ey Mâlik! Allah’tan kork, alçakgönüllü ol! Bu mektubu sana nasihat olsun diye yazıyorum. Allah Teâlâ’dan başka kimse bu mektubun içindekileri bilmiyor. Allah'ın selamı üzerine olsun.”
İmam Mâlik cevap olarak şu mektubunu yazıyor:
“Bismillahirrahmanirrahim. Allah, Peygamberimize, onun âl ve ashabına salât ve selam etsin. Mâlik b. Enes’den Yahya b. Yezid’e… Allah'ın selamı üzerine olsun. Mektubunu aldım. Bunu Allah Teâlâ’ya karşı edebli olmak için şefkatle yazılmış bir nasihat mektubu olarak kabul ettim. Allah takvanızı arttırsın, verdiğiniz bu hayırlı öğütle sizi mükâfatlandırsın. Rızasına ulaşmak için Allah’tan tevfik dilerim. Zira kuvvet ve kudret ancak yüce Allah’tandır. Mektubunda yazdığın gibi elenmiş unlardan yapılmış ekmekler yiyor, ince kumaştan elbiseler giyiyor, yumuşak minderde oturuyor ve kapımda nöbetçi tutuyorum. Hepsi hususunda Allah Teâlâ’dan af dilerim. Allah Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de, “De ki: Allah’ın kulları için çıkardığı zineti ve rızkın temizini kim haram edebilir?” (A’raf suresi, 32) buyuruyor.[1] Bu böyle olmakla beraber ben iyi bilirim ki bunları yapmamak, iyapmaktan daha hayırlıdır. Bize mektup yazmayı unutma; biz de seni unutmayız. Allah'ın selamı senin üzerine olsun."

Gazzâlî, İhyâu Ulûmiddin, trc. Ahmed Serdaroğlu, İstanbul: Bedir Yayınları, 1993, cilt: 1, s. 173-174. Ayrıca bkz. İhyâ'dan Hikâyeler, haz. Mahmut Yılmaz, İstanbul: Harf Yayınları, 2004, s. 133-134; Gazâlî’den Tasavvufî Hikâyeler, haz. Ömer Gencer, İstanbul: Ataç Yayınları, 2007, s. 27-28


[1] Bu ayeti yazarak Mâlik b. Enes, bunların mübah olduğuna dikkat çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder