12 Kasım 2010 Cuma

EĞİTİMDE ÖRNEK OLAY VE HİKAYE KULLANIMI (7/176, 11/120) GELİŞTİR

“Sen onlara bu kıssayı anlat, belki üzerinde düşünürler.” (7/A’raf, 176)

“Peygamberlerin haberlerinden senin kalbini sağlamlaştıracak her şeyi sana anlatıyoruz. Bunda sana hak ve inananlar için bir öğüt ve ibret gelmiştir.” (11/Hud, 120)

Eğitimde yaşanmış örnek olay ve hikaye paylaşımı, konunun daha kolay anlaşılmasını sağlar, duyguları eğitir, öğretmen ve öğrencinin motivasyonunu artırır.

Kur’an kıssalarının gayelerinden biri de başta Rasulullah’ın, daha sonra da O’na iman eden bütün mü’minlerin; tebliğ vazifesinde karşılaştıkları veya kıyamete kadar karşılaşacakları her türlü eziyet ve meşakkatler karşısında teselli edilmesidir. Kıssalar diliyle, din yolunda karşılaşılan güçlüklerin her devirde peygamber ve onlara tabi olanların değişmez kaderi olduğunu, ancak bu eziyet ve güçlüklerin geçici olup, sonunda mutlaka iman ehlinin kurtuluşa, galibiyete erdiğini Kur’an muhataplarına anlatmaktadır. Yine aynı kıssalarda gaye, dinî davet ve tebliğ görevinde, gerek peygamberin gerekse O’na tabi olan her devirdeki mü’minlerin sarsılmaması gerektiğini vurgulamak, bütün zor şartlara sabırla göğüs germelerinin, bu kutsî dava uğrunda yılmadan mücahede ve mücadeleye devam etmenin gerekliliğini telkin etmektedir.
Ayet-i kerimeden de anlaşıldığı gibi, bu son derece edebî üslupla anlatılan gerçek tarihî kıssalar sadece Resulullah’ın kalbini tesellî, takviye ve pekiştirmek için değil, her devirde Kur’ânî daveti omuzlayan davetçiler, Kur’an’ı bilfiil yaşayışlarına aksettiren sâlih mü’minler için kuvvet, güven ve ümit kaynağı olmuştur. (İdris Şengül, s.293-294)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder