15 Aralık 2010 Çarşamba

Moral bozucu sözlere aldırış etmeden azimle çalışmak

Bir kurbağa sürüsü ormanda yürürken, içlerinden ikisi bir çukura düşer. Diğer bütün kurbağalar çukurun etrafında toplanırlar. Çukur bir hayli derindir ve arkadaşlarının zıplayıp dışarı çıkması mümkün görünmemektedir. Yukarıdaki kurbağalar, boşuna uğraşmamalarını söylediler arkadaşlarına :
“Çukur çok derin,dışarı çıkmanız imkansız.”
Ancak, çukura düşen kurbağalar onların söylediklerine aldırmayıp çukurdan çıkmak için mücadeleye devam ederler. Yukarıdakiler ise hala boşuna çırpınıp durmamalarını, ölümün onlar için kurtuluş olduğunu söylerler. Sonunda kurbağalardan birisi söylenenlerden etkilenir ve mücadeleyi bırakır. Diğeri ise çabalamaya devam eder. Yukarıdakiler de, çırpınıp durarak daha çok acı çektiğini söylemeyi sürdürürler.
Ne var ki, çukurdaki kurbağa son bir hamle daha yapar, bu kez daha yükseğe sıçramayı başarır ve çukurdan çıkar. Çünkü, bu kurbağa sağırdır. O yüzden, arkadaşlarının ümit kırıcı sözlerine kulak asmamıştır.

http://www.kendinigelistir.com/sagir-kurbaga/

***

Bir gün bir grup kurbağa direğe tırmanma yarışı yapmaya karar verir ve bütün kurbağalar yarışa davet edilir. Yarışa katılan kurbağalar direğe tırmanmaya başlayınca, seyirci kurbağalar bağırmaya başlarlar: “Aptal kurbağalar tırmanamazsınız, aptal kurbağalar tırmanamazsınız!”
Bu sözlerden çok etkilenen ve morali bozulan kurbağalar teker teker yere inmeye başlarlar, ama içlerinden biri tırmanmaya devam eder ve yarışmayı kazanır. Sıra ödül törenine geldiğinde başaran kurbağaya nasıl başardığı sorulur. Bizim kurbağa eliyle kulağını işaret ederek bağırır:
“Biraz hızlı konuşur musunuz, kulağım iyi duymuyorda?”

(Oğuz Saygın, Hayvanlar Dünyasından Örneklerle Kişisel Gelişim Öyküleri, İstanbul: Yakamoz Yayınları, 2008, s. 85)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder